Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hittills har organisationen Help Ukraine Gothenburg samlat in pengar till 23 ambulanser och 1 brandbil. Foto: Liubov Nenasheva

Nio ambulanser rullar från Göteborg mot Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

På fredagen rullade en konvoj med ambulanser från Högsbo i Göteborg mot Ukraina. Bilarna är lastade med sjukvårdsutrustning.

– Så länge kriget fortsätter kommer vi vara med och hjälpa till, säger Dmitri Frejneman.

Dmitri Frejneman från Kungsbacka är en av förarna som på fredagen rullade iväg mot Ukraina. Det blir hans andra leverans till Ukraina – i mars körde han transportbil till det krigsdrabbade landet. Denna gång följer även hans son Nick och grannen Stellan med.

– Min son var väldigt imponerad, till och med min granne var väldigt imponerad av det, så de ställde upp båda två.

Det är den ideella organisationen Help Ukraine Gothenburg som står bakom insamlingen. På en vecka samlade organisationen in 1,6 miljoner kronor.

Körs till sjukhus

Totalt ska nio ambulanser och ett evakueringsfordon köras ner till Lviv där ukrainska volontörer tar emot dem.

– Sjukhus i Cherson, Mykolajiv, Izmajil och Gammalsvenskby får var sin ambulans. Andra ambulanser ska till Östra Ukraina och arbeta nära fronten, säger koordinatorn Katerina Alexandrova från Help Ukraine Gothenburg.

Lastade med sjukvårdsutrustning

Varje bil är lastad med sjukvårdsmaterial och utrustning som hjärtstartare, blodstoppare och medicin. Det är både privatpersoner, organisationer och företag som har sänkt pengar och donerat material till Help Ukraine Gothenburg. Hittills har organisationen samlat in pengar till 23 ambulanser och 1 brandbil.

Det är den ideella organisationen Help Ukraine Gothenburg som står bakom insamlingen. På en vecka skänkte olika företag och privatpersoner 800 000 kronor. Det beloppet dubblerades senare av ett lokalt fastighetsföretag. Totalt samlades det alltså in 1,6 miljoner kronor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Västsverige och kriget i Ukraina

Mer i ämnet