Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”I Ukraina har jag inte varit rädd” – hör Karin Levenby Bovy berätta om sina upplevelser. Till höger: Räddningsarbetare i Dnipro. Foto: Privat, TT

Sjuksköterskan Karin från Ulricehamn jobbar i Ukraina: ”Jag får enormt mycket tillbaka”

Uppdaterad
Publicerad

Hon är hemma i Sverige för ledighet i en dryg vecka. Sedan åker sjuksköterskan Karin Levenby Bovy från Ulricehamn tillbaka till Ukraina för att fortsätta sitt arbete med att hjälpa de lokala sjukhusen. Något hon, trots kriget, ser mycket fram emot.

– När jag fick frågan kände jag på en gång att jag kunde åka dit, säger hon.

I klippet berättar Karin berätta hur det är när flyglarmen går i Ukraina.

Villaidyllen och lugnet i Ulricehamn är en stor kontrast till hennes nuvarande arbetsplats i staden Dnipro i Ukraina. I Sverige har hon bland annat varit intensivvårdssjuksköterska, nu arbetar hon som biträdande chef för Röda Korsets sjukvårdsprogram med att samordna och dela ut sjukvårdsmaterial till 13 olika sjukhus i landet.

– Det finns bra resurser, men givetvis går det åt enormt mycket material, säger Karin Levenby Bovy.

”De finns de som tycker att jag är fullständigt tokig”

Sedan januari har Karin arbetat i Ukraina och ska jobba där året ut, men det är inte första gången hon jobbar i konfliktdrabbade områden. Hon har tidigare arbetat i Syrien, Afghanistan och under perioder i Somalia. Och hon ser en tydlig likhet mellan platserna.

– Oavsett var man är och vem man pratar med så pratar alltid alla om sina barn. Vi vill skydda våra barn och vi vill att de ska ha det bra, säger Karin Levenby Bovy.

Stöttas av dottern

Hennes dotter tycker det är bra att hon gör en insats, men dottern har också vetorätt i vad hon gör, berättar Karin. Om dottern inte vill att hon åker iväg till en plats så stannar Karin hemma.

– De finns de som tycker jag fullständigt tokig som utsätter mig för det här. Och det kanske är så att jag är lite tokig, för hade jag inte varit det så hade jag kanske inte gjort det här.

Du åker tillbaka till Ukraina den 15:e maj, hur känns det?

– Det känns bra. Nu ser jag fram emot att få jobba igen.

Starta klippet för att höra Karin berätta om sina upplevelser från Ukraina.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Västsverige och kriget i Ukraina

Mer i ämnet