Lotta Hofverberg, chef för smittskyddsenheten på Jordbruksverket. Foto: SVT/Dokument Inifrån

Gatuhundar från Ryssland får grönt ljus i Östergötland

Uppdaterad
Publicerad

Nyligen så rapporterade vi om att ett 30-tal hundar från Ryssland har importerats till Sverige av en ideell organisation som förmedlar gatuhundar.
Nu har hälften av hundarnas prover analyserats, efter att en saknade tillräckligt skydd mot rabies vid en stickprovskontroll.

Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, meddelar på fredagen att prover från 17 av de 32 gatuhundar som har importerats från Ryssland har analyserats.

–  Proverna visar att en av hundarna inte är vaccinerad mot rabies. Sedan är det åtta hundar som ligger under gränsvärdet och inte har tillräckligt med antikroppar, säger Lotta Hofverberg, enhetschef smittbekämpningsenheten på Jordbruksverket, som beslutade provtagningen av hundarna.

Två hundar testades i Östergötland

Resten av hundarna har fullgott skydd mot rabies och de två hundarna som provtogs i Östergötland tillhör den kategorin. Ingen av dem visade på några brister. Ingen av de importerade hundarna finns på Gotland.

– Hundarna är utspridda över stora delar av landet och de som inte har har tillräckligt skydd har hållits isolerade i hemkarantän, eftersom de anses utgöra en risk, säger hon.  

– Vi saknar ju fortfarande provsvar från 15 hundar och de väntas komma in under fredagseftermiddagen eller efter helgen, säger Lotta Hofverberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gatuhundar får svenska hem

Mer i ämnet