Foto: Zaheeruddin Abdullah/TT

Starka reaktioner efter inslag om gatuhundar

Uppdaterad
Publicerad

SVT Nyheter Öst reportageserie om den ökade införseln av gatuhundar från andra EU-länder väcker debatt. Vi har fått många mejl och starka reaktioner.

Flera tittare och läsare har tyckt till i frågan. Några av dem anser att reportagen både smutskastar och ger gatuhundarna ett dåligt rykte:

”Det är jättesynd att ni är så onyanserade i er artikel, för det försvårar för många organisationer att få donationer eller få hundar att flytta in i trygga hem då ni skrämmer bort folk som inte har haft med djurskyddet utomlands att göra”, skriver en person.

”Det finns så många föreningar som hjälper hundarna därifrån istället för att avlivas. Jag själv hjälper en förening med hundar och har aldrig upplevt något konstigt med detta. Det handlar om kunskap om hundar och inget annat”, skriver en annan.

”Om du tittar på blockets annonser eller en kennels sida om hundar till salu kanske du förstår varför denna verksamhet ökar. En svenskfödd hund kostar idag en halv eller hel månadslön.”

Hård ton i debatten

Det som är slående är att tonen i mejlen och diskussionen i stort tenderar att bli hård. I många forum är tonläget högt och i sociala medier blir det särskilt tydligt.

”SVT är hund rasister!!! De ljuger sig blåa!! Detta sprider bara förutfattade meningar. Skämmes!,” är något av det som skrivs i slutna grupper.

Rädsla efter hot

Flera som vi pratat med är också rädda, de vågar inte ställa upp på intervjuer för att de har utsatts för hot och drev på nätet. En kvinna berättar att hon fått många hot och hatbrev, efter att hennes införda gatuhund fick avlivas, då den varit för sjuk för att rädda.

Det finns också dem som är tacksamma över upplysningen de fått genom våra inslag.

”Det är glädjande att ni tar upp riskerna med att ta in hundar i landet, och att rabies är en av dem”, skriver en person.

”Så skönt att ni äntligen tog upp problemet med gatuhundar”, skriver en annan.

”Håller helhjärtat med om att vi inte ska ta in hundar som kan bära på sjukdomar och parasiter som vi inte har i Sverige”, är också en av de kommentarer vi har fått in.

”För hunden är det bättre att bli avlivad. Slippa ha ett misserabelt liv där och sedan komma fram till en ny som gör den hyperstressad. Att försöka göra om en hund som levt ett fritt livrädd och på sin vakt förjämnan är inte att tänka på hunden i första hand, skriver en person”.

Vår ambition med inslagen har varit att belysa fenomenet och berätta hur det kan gå till.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gatuhundar får svenska hem

Mer i ämnet