Allt fler intresserar sig för att adoptera gatuhundar från andra EU-länder. Men hur går det till och vilka risker finns det? Foto: SVT

Skaffa gatuhund – ett riskfyllt projekt

Uppdaterad
Publicerad

De senaste åren ägnar sig allt fler föreningar och privatpersoner åt att förmedla gatuhundar till Sverige. Hundar som levt fritt, och som samlats in i kommunala eller privata hägn i andra EU-länder. Men det här fenomenet innebär stora risker både för djur och ägare, och svenska myndigheter varnar för hanteringen.

– Vissa hundar tror jag får det bra. Men vi har sett väldigt många exempel på hundar som far illa av en sådan här hantering, säger länsveterinär Helen Haaranen Loor på Länsstyrelsen Östergötland.

I Rumänien finns många hundar med rörig historia. Deras ägare har övergett dem eller så har de aldrig haft något hem. Siffror från Jordbruksverket visar att allt fler hundar från bland annat Rumänien förs in i Sverige.

Gatuhundar får svenska hem
Foto: SVT Grafik

Förmedlas via sidor på nätet

Jakten på nya hem åt gatuhundarna sker via sidor på nätet. Filmer på hundar i olika storlekar och färger läggs ut för att kopplas ihop med nya ägare, som kan adoptera mot en kostnad på mellan fyra tusen och sju tusen kronor.

Vissa hävdar att det inte bara handlar om hundar som fångats in från gatan, utan att det i själva verket handlar om valpfabriker.

– Det är problematiskt ur flera aspekter: Dels ur smittskyddssynpunkt, dels ur djurskyddssynpunkt, säger Pernilla Stridh, länsveterinär på länsstyrelsen Östergötland.

– Vi hör rykten om att valpar föds upp för den svenska marknaden, säger Helen Haaranen Loor.

Blodprover visar brister

Hundarna fraktas i bil eller via flyg till sina nya ägare. Hunden är då ofta redan skriven på den nya ägaren. Hunden ska då ha pass, vara vaccinerad och ha de papper som krävs för att lämna landet. Men hanteringen går inte alltid går att lita på, menar Helen Haaranen Loor.

– Det finns studier i bland annat Norge som visar att nej, det kan man inte. De har tagit blodprover på hundar som har visat att stor andel av hundarna som har förts in inte hade antikroppar mot rabies, säger Helen Haaranen Loor.

”Fått ta bort hundar för att de är så psykiskt instabila”

Den nya ägaren tar emot hunden, som oftast är rädd och trött. Ibland direkt på en parkeringsplats. Många hundar rymmer redan vid ankomsten och andra hundar blir ”vandringspokaler”, berättar länsveterinären.

– De fungerar inte i hemmen, det finns barn i familjen och de märker att hundarna är rädda, så flyttas de till nästa ställe. Vi har till och med på länsstyrelsen fått ta bort införda gatuhundar för att de varit så psykiskt instabila, säger Helen Haaranen Loor.

– Du vet inte vad du får. Du tar in en hund som kanske har varit med om oerhörda trauman, säger länsveterinär Helen Haaranen Loor på Länsstyrelsen Östergötland. Foto: SVT

Avråder från att ta hand om gatuhund

Sveriges veterinärmedicinska anstalt varnar för riskerna med att adoptera gatuhundar och Jordbruksverket avråder från att importera gatuhundar på grund av smittorisken. Länsveterinär Helen Haaranen Loor på länsstyrelsen avråder också, av en annan anledning.

– Ja definitivt. Du vet inte vad du får. Du tar in en hund som kanske har varit med om oerhörda trauman. Du utsätter den för en transport för omplacering. Det är att utsätta den för ett psykiskt lidande, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gatuhundar får svenska hem

Mer i ämnet