Lilian Andersson från Norrköping arbetar för att rädda gatuhundar i Rumänien. Foto: SVT

Lilian räddar gatuhundar från Rumänien

Uppdaterad
Publicerad

Allt började för sju år sedan, då Lilian Andersson från Norrköping startade sitt första konto på sociala medier.

För Lilian – som älskar hundar – blev det närmast en chock när det i hennes flöde började rulla bilder på tusentals infångade och utmärglade gatuhundar, ofta placerade i så kallade dödshägn.

–  Då insåg jag vilket elände de har i Rumänien. Man vill inte att de här hundarna ska kosta samhället någonting så de stampar ihjäl dem som kackerlackor. Mitt hjärta blödde och jag kände att jag var tvungen att göra någonting, säger Lilian Andersson.

Annonserar på sociala medier

Lilian Andersson bestämde sig för rädda de utsatta gatuhundarna och under de senaste sju åren har hon, både privat och tillsammans med en förening, hjälpt ett 100-tal hundar att få nya ägare och hem i Sverige.

Gatuhundar får svenska hem

Hur går det till att adoptera en gatuhund?

Allt fler vill ta hand om en gatuhund

Intresset för att adoptera en gatuhund har ökat i Sverige under de senaste åren, och allt fler föreningar och privat personer har börjat att förmedla hundar från andra EU-länder.

Lilian Andersson förklarar varför hon tror att allt fler intresserar sig för gatuhundarna:

”Vi måste ta ett gemensamt ansvar”

Trots att Jordbruksverket avråder från att adoptera gatuhundar så fortsätter Lilian Andersson enträget sitt arbete, och kallar sig själv idag för en ”ideell hemresare”, där hon mot betalda omkostnader hjälper nya ägare med transporten hem till Sverige.

– Det spelar ingen roll var hunden är född, vi måste ta ett gemensamt ansvar, oavsett om det är svenska hundar eller om de kommer från ett annat EU-land. Det här är iallafall ett sätt att göra någonting, säger Lilian Andersson.

Antalet hundar införda till Sverige från andra EU-länder 2016-2019 Foto: SVT Grafik

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gatuhundar får svenska hem

Mer i ämnet