Generösa pensioner för landstingets politiker

Uppdaterad
Publicerad

Landstingspolitiker i Östergötland har bland de mest generösa pensionsreglerna i hela landet.

En politker som som lämnar sitt uppdrag här kan tjäna flera hundratusen kronor om året utan att pensionen påverkas.

– Jag tycker vi har ganska välanpassade regler som har byggts upp under ett antal år, säger Marie Morell, ordförande i landstingsstyrelsen.

I år fick fyra expolitiker visstidspension från landstinget i Östergötland. Christina Hasselrot var landstingsråd i sex år.
Idag har hon ett annat jobb och trots att hon i år tjänar mer än 400.000 kronor har 17 000 betalats ut i pension varje månad från landstinget, det vill säga över 200.000 på ett år.

– Om man har varit politiker under en kort tid blir det ett högt fribelopp men för de allra flesta blir fribeloppet inte särskilt stort. Det är ju också ett sätt att stimulera att ta andra jobb istället för att enbart leva på pensionen, säger Marie Morell. Det är ändå mer gynnsamt än hos de flesta andra kommuner och landsting.

I Norrköpings kommun, trappas pensionen ner efter ett så kallat prisbasbelopp, som för i år är 44.000 kronor.
Men inom landstinget gäller andra regler. Här är det möjligt att tjäna mellan 200.000 till över 400.000 kr utan att pensionen påverkas. Att följa kommunens exempel är inte aktuellt.

– Vi har inte tittat på det. Vi väntar på att Sveriges kommuner och landsting ska se över reglerna, säger Marie Morell.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT granskar politikers pensioner

Mer i ämnet