Just nu är Linköpingsbandet Ghost på turné i USA tillsammans med Iron Maiden. Foto: Christian Palma/TT

Ghost-sångaren svarar på stämningen från tidigare bandmedlemmar

Publicerad

Nu svarar sångaren i bandet Ghost på stämningen från de förra bandmedlemmarna, som kräver insyn i företagets ekonomi. I svaret till tingsrätten framgår att han ensam skapade bandet och att musikerna är inhyrda.

Fyra av de tidigare medlemmarna i det hyllade hårdrocksbandet Ghost skickade i april in en stämningsansökan till Linköpings tingsrätt. På grund av uteblivna arvoden och ersättningar under flera år kräver de insyn i företaget bakom bandet, enligt stämningen.

40-sidigt svaromål

Företaget ägs av sångaren, vars hemliga identitet nu efter de rättsliga turerna avslöjats som Tobias Forge. I går lämnade hans advokat Ann-Charlotte Söderlund Björk in ett 40-sidigt svaromål till tingsrätten.

LÄS MER: Ghost-medlemmar stämmer bandets sångare

Enligt stämningen skapades bandet gemensamt med flera medlemmar 2010 och ett så kallat enkelt bolag ska ha förelegat mellan alla medlemmar, vilket ska ge dem rätt till insyn i ekonomin.

Så är det inte, hävdas det i svaromålet. Ghost skapades av Tobias Forge redan 2006, som då gjorde en demoversion av låten Stand by him. Den och ytterligare två låtar spelades sen in 2007-2008 och gavs senare ut på Ghosts debutalbum Opus Eponymous från 2010.

Medlemmarna har inte bidragit

Medlemmarna har varken bidragit med kapitalinvesteringar eller utfäst sig att svara för förluster i verksamheten, skriver advokaten. Bestämmanderätt och kontroll över verksamheten har uteslutande innehafts av Tobias Forge.

Bandmedlemmarna har fungerat som inhyrda musiker, och som bevis för att detta varit överenskommet hänvisar svaromålet bland annat till en epostkonversation mellan dem och Ghosts managementbolag.

Tobias Forge befinner sig just nu i USA på turné med Ghost som förband till Iron Maiden.

LÄS MER: Ghost på USA-turné med Iron Maiden

Fakta: Enkelt bolag

Visa

Enkla bolag bildas då två eller flera personer avtalar om att samarbeta, men då avsikten inte är att bilda aktiebolag, handelsbolag eller kommanditbolag. Personerna, alltså bolagsmännen, kan vara fysiska eller juridiska personer. Det får inget eget organisationsnummer.

Samtliga bolagsmän ska vara överens om förvaltningen av det enkla bolaget, men brådskande åtgärder får utföras även om man inte kan få tag på alla bolagsmän.

Bolagsmännen i enkla bolag kan registreras hos Bolagsverket om man ska driva näringsverksamhet i bolaget och anmälan ska undertecknas av samtliga bolagsmän.

Källa: Bolagsverket

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer