Mannen bakom masken i Ghost kliver fram. Foto: Polydor Sweden

Ghost-sångaren träder fram

Uppdaterad
Publicerad

I sommarprogrammet berättade han om uppväxten i Linköping och karriären

Framgångssagan är ett faktum, men bråket i den hemliga och maskerade hårdrocksgruppen Ghost har varit en av årets stora nyheter inom svensk musik.

Stämd av sina egna

De andra bandmedlemmarna har stämt ledaren Tobias Forge för att ha hyrt in andra musiker och inte delat med sig av sina intäkter.

Själv hävdar han att Ghost inte varit något band utan ett soloprojekt med inhyrda musiker.

I och med stämningen har Tobias Forges namn blivit offentligt. Tidigare har han bara varit känd som ”Papa Emeritus”.

Metalgruppen Ghost med sin grammystatyett. Foto: TT

Allt började i Linköping

I sitt sommarprogram berättar han om uppväxten på Tegelbruksgatan i Linköping. Ett kulturellt och tillåtande hem med mycket böcker, tavlor och en tv som ständigt var på och visade Östnytt och andra nyhetsprogram. Ofta hyrde han och hans bror skräckfilmer från videobutiken på Nya Tannerforsvägen.

Hårdrockbandet Ghost sångare på en konsert i Rio de Janeiro 2013. Foto: Silvia Izquierdo/AP

Hyllar sin bror

En stor del av programmet är en tårögd hyllning till hans storebror som dog efter ett hjärtstillestånd i samma veva som Tobias Forges Ghostprojekt blev verklighet.

Han berättar till exempel om hur hans storebror i barndomen låtit honom sitta på sina axlar under en hel Metallicakonsert. Numera är Metallicas sångare, James Hetfield, en av Tobias Forges vänner.

Könsrockare

Ingenstans i programmet nämns bråket med de andra bandmedlemmarna. Däremot avslöjar Tobias Forge att han varit medlem i ett annat hemligt svenskt band tidigare, könsrockbandet Onkel Kånkel.

Foto: Arkiv

Från IG till internationell succé

Han berättar att han lämnade skolan med ett 20-tal IG och 80 procents frånvaro, helt inställd på att satsa på musiken. Efter en tid i Stockholm flyttade han tillbaka till Linköping och jobbade som teknisk support på ett mobiltelefonbolag.

Han bildade familj och drog igång Ghost, som via Myspace blev en omedelbar succé.

Grammis och Billboardetta

Ifjol vann Ghost en amerikansk Grammis för årets hårdrockslåt och var etta på Billboard Mainstream Rock-listan,  nu arbetar Tobias Forge med material till nästa skiva.

här finns programmet att lyssna på

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.