Dan Liljeström, vd Myntbrev Foto: Caroline Lindblad

Gör business av växelpengarna

Uppdaterad
Publicerad

Varje hushåll har drygt 500 kronor kvar i mynt som blir ogiltiga i sommar. Men det är inte helt lätt att bli av dem. Det tog Dan Liljeström fasta på.

Dans verksamhet bedrivs utanför Norrköping men mynten kommer från hela landet. Just nu tar Dan emot cirka hundra kilo mynt via posten varje dag från privatpersoner och organsiationer.

– Det kommer mest in enkronor, men ibland roliga tvåkronor eller utländsk valuta så det kan ibland vara en spännande dag på jobbet, säger Dan Liljeström, vd på Myntbrev.

För vissa välgörenhetsorganisationer är det gratis, för andra tar Dan ut tio procent. Fram till sommaren får kunderna tillbaka myntvärdet och efter det skrotvärdet. Företaget står under Finansinspektionen och pengarna går tillbaka in det svenska banksystemet.

– Vi jobbar med metaller och mynt och när det här myntutbytet skulle ske tänkte vi att vi kunde vara en bra stöttning till samhället, säger Dan.

Men det finns även andra sätt att bli av med sina gamla en-, två-, och femkronor som blir ogiltiga den 30 juni. På Riksbankens webbsida myntkartan.se kan du ser var man kan växla in pengarna där just du bor.

Se ett tv-inslag här

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.