Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
God vallskörd i Östergötland – silorna fulla på flera håll

God vallskörd i Östergötland – silorna fulla på flera håll

Publicerad

Lantbrukarna i Östergötland minns med fasa tillbaka på den mycket torra och varma sommaren för två år sedan då vallarna för djurfoder slutade växa i värmen med foderbrist och slakt av djur som följd. Den situationen har återhämtat sig och årets skörd ser ut att bli mycket god på de flesta håll.

– Det skiljer lite på olika fält men som helhet är vi mycket nöjda. Vi har fyllt våra tre silos och måste nu bygga fler. Vi har precis  börjat gjuta för en silo till, säger Gunnar Johansson på Bleckenstads gård.

2018 var för många lantbrukare ett katastrofalt år när det gäller vall och foder på grund av torkan.

–  Vi fick investera två miljoner kronor i en bevattningsanläggning, säger Gunnar Johansson på Bleckenstads gård utanför Mjölby.

 Vallskördarna i år är dock lite olika beroende på var i länet man bor.

– Västra delen har det bättre medan trakterna öster om Linköping har det sämre eftersom de fått mindre med regn, säger Jeanette Blackert, ordförande i LRF i Östergötland.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer