Godegårds skola Foto: SVT

Godegårds skola läggs ner

Uppdaterad
Publicerad

Kommunen gjorde inte fel när den beslutade lägga ner Godegårds skola i Motala. Det slår förvaltningsrätten fast i en dom.

Det har varit massiva protester kring nedläggningen av Godegårds skola.  På grund av minskat elevunderlag har kommunen tidigare föreslagit nedläggning av skolan.

Beslut överklagades till förvaltningsrätten

Eftersom elevunderlaget minskat ytterligare och prognoser fram till 2023 inte visar någon ökning, valde bildningsnämnden att lägga ner skolan till årsskiftet. Föräldrar och boende i Godegård överklagade beslutet till förvaltningsrätten. De menade att kommunfullmäktige måste besluta i en sådan här viktig fråga.

Skolnedläggningen i Godegård

Men domstolen slår fast att de klagande inte visat att beslutet är olagligt och avslår därför överklagandet.

Domen betyder inte att själva beslutets lämplighet prövats, bara att det gått rätt till när det togs.

”Det är bedrövligt”

Domen väcker starka reaktioner bland föräldrarna på orten.

– Min egna åsikt är att det handlar om en nedtrappning av landsbygden. Det här betyder att det kommer bli svårare att få folk att bo kvar och arbeta här, säger Patrik Almsin.

”En katastrof”

– Det är bedrövligt. Jättekonstigt att man inte kan titta på grava faktafel i utredningen och hur beslutet har tagits, säger Kristoffer Nyhlén och tillägger att beslutet är en riktig katastrof för bygden.

Vad händer nu, ger ni upp?

– Vi har blivit väldigt sammansvetsade i bygden, det är en otrolig kämparanda kring att behålla skolan och utveckla bygden. Det finns jättestor potential och vi kommer inte att ge upp, säger Kristoffer Nyhlén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolnedläggningen i Godegård

Mer i ämnet