Foto: SVT

Förslag: Lägg ner Godegårds skola

Uppdaterad
Publicerad

Alldeles nyss presenterades en rapport om Godegårds skola. I den föreslår tjänstemännen att skolan ska läggas ner från och med den 1 januari 2018.

Idag kom beskedet som många föräldrar och invånare i Godegård har befarat. Tjänstemän i Motala kommun föreslår att Godegårds skola ska läggas ner redan till jullovet. Eleverna ska fördelas på Nykyrka och Tjällmo skolor.

Det är en grupp tjänstemän på bildningsförvaltningen som har gjort utredningen på uppdrag av politikerna i bildningsnämndens arbetsutskott.

I en tjänsteskrivelse står det: ”Vår bedömning är att en likvärdig skola för alla kräver ett större elevunderlag.”

”Påverkar skolans arbetsmiljö”

Tjänstemännen på bildningsförvaltningen skriver också:

”Med ett minskat elevunderlag följer att den ekonomiska resurstilldelningen är liten. Det medför att antalet lärare vid skolan är begränsat. I sin tur påverkar det skolans arbetsmiljö... Den knappa bemanningen minskar det professionella handlingsutrymmet.”

37 elever

Antalet elever på skolan har stadigt blivit färre. 2003 när skolan i Zinkgruvan i Närke lades ner valde många föräldrar att låta sina barn börja i Godegårds skola istället. Då hade skolan över 100 elever.

Idag går 37 elever på skolan, uppdelade från förskoleklass till årskurs 6.

Många Godegårdsbor har engagerat sig i frågan och kommit med förslag till utredarna hur man kan öka elevantalet och minska kostnaderna.

Lång bussresa

En nedläggning skulle innebära att elever måste åka 45 minuter enkel väg in till Motala. Det är för långt, tycker Martin Hjelmar som är ordförande i bygderådet i Godegård och har två barn på skolan.

– Vissa saker kan man mäta och skriva ner på papper. Men det finns även andra värden, till exempel visar enkäter med föräldrar och elever att många känner sig trygga på Godegårds skola. Jag hoppas verkligen att de skolor som barnen nu hänvisas till är lika bra, säger Martin Hjelmar.

Det är politikerna i bildningsnämnden i Motala som fattar beslutet i nästa vecka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.