Kaisa Karro (S) är regionråd i region Östergötland. Foto: TT / Mikko Lindskog/SVT

Gör gemensam sak – vill se tågstationer i städer

Uppdaterad
Publicerad

Linköping och Norrköpings kommuner, Region Östergötland och Länsstyrelsen Östergötland sände under tisdagen ett skarpt budskap gällande Ostlänken. Gensamt riktar de kritik mot Trafikverkets nya förslag.

– Vi förväntar oss att beslut som är tagna ska gälla, säger Kaisa Karro (S), regionråd.

Bakgrunden till att kommunerna, regionen och länsstyrelsen i länet kallade till presskonferens är att regeringen den 8 april lägger fram infrastrukturpropositionen. Sedan tidigare har Trafikverket utrett nya förslag som skulle kunna innebära att tågstationer i Ostlänkenprojektet hamnar utanför stadskärnan, både i Linköping och Norrköping.

– För Östergötlands del är det jätteviktigt att stationerna är centralt belägna. Båda städerna har dessutom riggat och byggt jättemycket med utgångspunkt att det är centrala stationslägen som gäller. Det arbetet kommunerna lagt ner de senaste 10-20 åren riskerar då vara förgäves, säger Kaisa Karro till SVT Nyheter Öst.

Hon ser positivt på att det finns samsyn mellan kommunerna, regionen och länsstyrelsen.

– Det är jätteviktigt att visa att det finns en stor enighet i Östergötland och jag är väldigt glad och stolt över det fina samarbete som regionen, kommunerna och landshövdingen visat i den här frågan. Det är en stor styrka, säger Kaisa Karro.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Ostlänken – en långdragen historia Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ostlänken

Mer i ämnet