– Vi öppnade luckan i kraftstationen för mycket, skriver Holmen Energi AB.

Gösdöden i Norrköping

Uppdaterad
Publicerad

Efter fiskdöden i strömmen i fredags har Holmen energi rapporterat att de hade stopp i en turbin i kraftverket i Strömmen samma morgon och då lät för mycket vatten passera kraftstationen.

– Vi ledde förbi vattnet och öppnade luckan i kraftstationen för mycket, skriver Daniel J Norenius, verksamhetsansvarig på Homen Energi.

Holmen energi hade stopp i en turbin i sitt kraftverk i Strömmen i Norrköping strax efter klockan 8 på fredagsmorgonen.

– För stora mängder vatten flödade snabbt genom tunneln och sänkte vattennivån i Grytdammen ovanför kraftverket mer än vad som är tillåtet, skriver Norenius i sin incidentrapport till Länsstyrelsen.

Strax därefter flöt hundratals döda gösar nedströms kraftverket med buken uppåt i strömmen och vidare ut i Bråviken.

Många gösar var riktigt stora

Norrköpings kommun har i sin utredning kommit fram till att den snabba förändringen i vattenflödet är den troliga förklaringen till att gösen som är känslig för tryckförändringar, dog.

– Driftpersonalen upptäckte snabbt felet och stängde luckan för hand så att nivån återställdes, skriver Daniel J Norenius.

Holmen Energi tar ännu inte på sig skulden till fiskdöden utan inväntar kommunens analys av vad som orsakade fiskarnas död.

– Vi har ordnat felet och vi kommer att se till så att det inte kan hända igen, skriver Daniel J Norenius.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.