Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Gösta berätta om cancerbeskedet och hans lärdomar från att delta i studien i klippet ovan. Foto: Martin Klevelid/SVT

Gösta deltog i forskningsprojektet – då upptäckte läkarna cancer: ”Omvälvande”

Publicerad

För sex år sedan tackade Gösta Lilja från Linköping ja till att undersökas i ett världsunikt forskningsprojekt. Målet med forskningen är att tidigare kunna upptäcka vilka som riskerar att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar. Läkarna upptäckte då cancer i hans lungor. Beslutet att delta i studien kan ha räddat hans liv.

Mellan 2013 och 2018 undersöktes hjärta, kärl och lungor på 30 000 deltagare i åldrarna 50-64 år i forskningsprojektet Scapis.

– Det kändes viktigt att delta i forskningen eftersom hjärt- och kärlsjukdomar är den vanligaste dödsorsaken i Sverige. Men det kändes också bra för min egen hälsa, jag ser det som en förmån att få delta i undersökningarna, säger Gösta Lilja.

Upptäckte cancer

Gösta kände sig frisk när han genomgick undersökningarna. Men under en röntgenundersökning av hans lungor upptäckte läkarna cancer.

– Det var omvälvande, det är ju ett stigma runt cancersjukdomar, berättar han.

Hör Gösta Lilja berätta om cancerbeskedet i klippet och hans lärdomar från att delta i studien.

”Det är ju ett stigma runt cancersjukdomar”, säger Gösta Lilja, som deltog i studien i Linköping och fick ett cancerbesked. Foto: Martin Klevelid/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.