Soldater fixar krigsmask inför övning på Tofta skjutfält. Foto: Patrik Widegren SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Gotland fylls av soldater

Uppdaterad
Publicerad

Det har nu gått tre veckor sedan ÖB beslutade om permanent truppnärvaro på Gotland. Jättesatsningar görs på försvaret av ön, men frågan är om det räcker.

I en månad har förbandet från Skaraborgs regemente funnits på ön. Det som från början var en beredskapskontroll, en slags övning i hur snabbt man kunde komma till Gotland och utföra sina uppgifter, blev ändrat av ÖB i mitten av september.

– Det har varit bra och lärorikt, kul med miljöombyte från Skaraslätten, säger Christoffer Lindberg, närstridsledare.

Skaraborgsförbandet blev det första i en rad av förband som ska bytas av i bevakningen av ön tills dess att den permanenta Stridsgrupp Gotland är färdigutbildad och på plats nästa sommar.

– Jag tycker att det här var ett väldigt bra beslut, det visar på vår vilja och förmåga att försvara Sverige och i synnerhet att vi försvarar Gotland, säger Mattias Ardin, chef för försvarets ledningsenhet på Gotland.

Vill ha större styrka

Under tiden som de olika regementena turas om att hålla ställningarna på ön, så pågår planeringen och uppbyggnaden av en ny garnison på Tofta skjutfält. Det handlar om en satsning på 780 miljoner kronor när bland annat kontor, förråd, garage och spolhallar ska byggas. Det är här som Stridsgrupp Gotland, med 160 fast anställda soldater, och 100 deltidssoldater, ska hålla till. Karlis Neretniks, tidigare chef för P18, och en flitig försvarsdebattör, välkomnar satsningen men anser att den inte räcker:

– Vi borde ha en förstärkt mekaniserad bataljon, med artilleri, luftvärn och kustrobotar, totalt cirka 1500 man.

Det har blivit påtagligt hur övningarna på och omkring Gotland har ökat de senaste åren. Det är tydligt att försvarsmakten nu vill synas och höras mer på ön. Vissa tror att den garnison som nu byggs upp bara är det första steget av fler satsningar på Gotland.

– Vi är ett stort steg på väg åt rätt håll, säger Mattias Ardin, chef för försvarets ledningsenhet på Gotland.

Soldaterna från Skaraborg har nu åkt hem till fastlandet. De har i veckan ersatts av kollegor från I19 i Boden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.