Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Meit Fohlin (S), ordförande för regionstyrelsen på Gotland, ser en allvarlig säkerhetsbrist i upphandlingen av färjetrafiken. Foto: Patrik Widegren/SVT

Gotland kräver svensk flagg i färjetrafiken: ”Säkerhetsrisk”

Uppdaterad
Publicerad

I en skrivelse till regeringen kräver nu Region Gotland att det ställs krav på att färjorna som ingår i Gotlandstrafiken ska vara svenskflaggade, detta för att de ska kunna skyddas av Försvarsmakten.

Just nu genomför Trafikverket upphandlingen av färjetrafiken som ska köras till och från Gotland från år 2027.

Skulle ett utländskt rederi vinna upphandlingen och köra med utlandsflaggade fartyg skulle det kunna få konsekvenser menar Region Gotland som vill att upphandlingen ska kräva svensk flagg:

”Den svenska försvarsmakten får inte bistå ett utlandsflaggat fartyg vid ett eventuellt hot, om fartyget befinner sig på internationellt vatten och om inte krigsläge råder. Det innebär i klartext att, skulle ett terrorhot riktas mot en färja i Gotlandstrafiken med utländsk flagg, på väg mellan Visby och Oskarshamn eller Nynäshamn, skulle Försvarsmakten inte ha mandat att agera. I ett läge när det finns en reell risk att ett attentat kan komma att riktas mot färjetrafiken är det av avgörande vikt att svensk försvarsmakt har möjlighet att agera.”

Så står det i den skrivelse som regionen skickat till bland andra statsminister Ulf Kristersson (M).

Se mer om detta i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.