Sedan 1914 har fästningen i Tingstäde vaktat gotlänningarna. Foto: SVT

Gammal fästning har blivit statligt byggnadsminne

Uppdaterad
Publicerad

Sedan 1914 har fästningen i Tingstäde vakat över gotlänningarna. Nu har hela anläggningen blivit ett statligt byggnadsminne för att bevara den militära historien för framtiden.

Varje år lotsas tusentals försvarsintresserade turister i de mörka gångarna under jord.

– I fläskkällaren som är under jord, saltade man fläsket eftersom det inte fanns kyl och frys på den tiden. Hit tog man halva grisar som delades upp i tre delar och sen lade man dem i kärlen, berättar Kjell Pettersson

Gotland

Det var efter Krimkriget i mitten av 1800-talet som man insåg att Gotland behövde en starkare försvar. Men det var inte förrän början av 1914 som anläggningen i Tingstäde stod klar och redan då var den omodern.

Användes som förråd

Anläggningen användes senare mer som förråd fram till i början av 1990-talet. Då tömdes fästningen och sedan dess har Tingstäde Hembyggdsförening sett till att visa anläggningen för intresserade.

– Den har ett stort historiskt värde i och med att den tillhör en del av vår försvarshistoria och de här försvarsanläggningarna berättar en historia om hur vår omvärld har sett ut, säger Christian Runeby på Riksantikvarieämbetet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gotland

Mer i ämnet