Foto: Sören Andersson/TT

Region Gotland överklagar Tofta skjutfälts tillstånd

Publicerad

Region Gotland överklagar Försvarsmaktens tillstånd att utöka användandet av Tofta skjutfält för skjut- och övningsverksamhet, sedan länsstyrelsen i Stockholm beviljade tillståndet i slutet av december i fjol.

Motiveringen till överklagandet till mark- och miljödomstolen är att den process som varit och det underlag för beslut som tagits fram inte gör det möjligt att bedöma hur det omgivande samhället påverkas av bullret från skjutbanan. Region Gotland vill att tillståndet dras in i väntan på domstolens beslut.

– Ett tillstånd måste bygga på en rimlig avvägning mellan allmänna samhällsintressen och Försvarsmaktens behov. Vi hoppas på en bra dialog med Försvarsmakten och att vi kan lägga grunden för en långsiktig samexistens, säger regionstyrelsens ordförande Eva Nypelius (C) i ett uttalande.

Gotland återmilitariserades efter ett riksdagsbeslut 2015. I maj 2018 återinvigdes Gotlands regemente.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gotland

Mer i ämnet