Gotländsk biogas kan driva nya färjan

Publicerad

Idag presenterades en lösning som kan komma att fördubbla den mängd biogas som används som bränsle på Gotland. Detta eftersom den nya färjan delvis kan köras på gasen.

När Destination Gotlands nya färja anländer innan årsskiftet så kan den så småningom komma att drivas delvis med gotländsk biogas. Rederi AB Gotland väntar i nuläget på att den nya färja man beställt ska kunna köras till Gotland från varvet i Kina och sättas in i trafik. 

Biogas blandas med naturgas

Den nya färjan ska drivas av flytande naturgas, LNG. Nu meddelar rederiet att de även kan blanda in mellan 5 och 10 procent biogas i bränslet.

Håkan Johansson, vd för Destination Gotland Foto: Roland Hejdström

– Om man bara tar en viss mängd, då kan man blanda i biogas utan att kyla ner den. Då kan vi använda oss av varm biogas och det här gör att vi kan blanda i det mycket tidigare än vad vi trott, säger Håkan Johansson, vd för Rederi AB Gotland.

Ökad lokal produktion

På Gotland säljs cirka 650 ton biogas till fordon varje år. Om färjan kan tankas med fem procent biogas så skulle det ge cirka 600 ton mer, något som ger en rejäl skjuts i den lokala biogasproduktionen.

Foto: Patrik Widegren / SVT

Magnus Ahlsten som äger företaget Biogas Gotland ser positivt på beskedet, och menar att det finns gas så att det räcker.

– Det är inga som helst problem. Det är bara en fråga om hur vi löser det tekniskt framåt, säger han. 

Verklighet om ett år

Håkan Johansson på Rederi AB Gotland hoppas att den nya färjan ska komma på plats innan årsskiftet och att de så fort som möjligt kan börja använda biogasen.

– Som vi bedömer det så kan det bli verklighet inom ett år, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gotland

Mer i ämnet