Lukten av sprit slår emot oss när vi går ner i lagret och det sticker i näsan. Här mognar ungefär 60.000 liter sprit i olika tunnor som ger olika karaktär för att slutligen blandas ihop till en gotländsk whisky. Allt innehåll är producerat på ön och kravgodkänt.
– Det är väl alltid roligt med en lokalproducerad produkt. Det här sätter Gotland på världskartan, Roma i synnerhet, menar Anders Stumle som är vd för Gotlands whisky AB.
Planerna började gro 2004, men det var först fyra år senare som man drog igång på allvar. Verksamheten bedrivs i sockerbrukets gamla lokaler i Roma.
– I december 2012 lades de första faten. Så det har varit en resa. Man ska ha bra tålamod i de här sammanhangen, säger Anders Stumle.
Tredje släppet
I november förra året blev den allra första omgången whisky färdig. Den såldes enbart till de 2225 aktieägarna. Ytterligare ett sådant exklusivt släpp gjordes, men nu den tredje gången kommer den att ingå i Systembolagets lokala sortiment. Det innebär att den kan köpas direkt i deras butiker på Gotland. I resten av Sverige är den en beställningsvara.
– Det är spännande. Det ska bli oerhört intressant att se hur det här går, menar Anders Stumle.
Skapar smak tidigt
Whiskyn har fått namnet Roma och finns i ungefär 11.000 flaskor. Stumle beskriver den som lätt rökig, lite som en speyside. Till skillnad från skotsk whisky, som vanligtvis lagras i minst sex år, är den här lagrad i tre, vilket är minimitiden för att drycken ska få kallas whisky.
– Det är svårare att göra en ung whisky. Vi försöker att skapa smakerna relativt tidigt genom att använda olika sorters fat och sedan blanda dem på de här släppen. På det sättet kan vi få en bra treåring, säger Anders Stumle.