Nancy Yussuf, ordförande för Företagarna på Gotland, t h. Foto: SVT

Gotländska småföretagare har svårt att rekrytera

Uppdaterad
Publicerad

Svårt att hitta personal, ja det är en av faktorerna som gör att gotländska småföretag ser mörkare på framtiden än riksgenomsnittet. Det visar årets småföretagarbarometer som presenterades av organisationen Företagarna idag.

Byggbranschen är stark just på Gotland. På det gamla skjutfältet vid gamla A7 i Visby har det byggts bostäder i flera år, något som fortsätter även framöver.

– Det här är PEAB:s bygge, men vi har entreprenad på puts, väggar och isolering, säger Johnny Ruthström, vd för Ruthström & Larsson bygg som har ett tiotal byggarbetare på plats.

Måste tacka nej till uppdrag

Hans företag har mellan 40 och 50 årsanställda och det är gott om jobb, så pass att man dagligen måste tacka nej till nya uppdrag.

– Jag tror att jag har tackat nej till två jobb bara idag. Men det är småjobben som vi inte riktigt kan hantera. De större projekten brukar vi lösa på ett eller annat sätt, säger Johnny.

Både Gotland och Östergötland tappar placeringar

Idag presenterade organisationen Företagarna sin årliga småföretagsbarometer som bland annat mäter hur företagen ligger till ekonomiskt och hur de ser på möjligheterna att expandera.

Både Östergötland och Gotland tappar från fjolårets barometer. Bland de 21 länen faller Gotland från 14 till 16 plats, och Östergötland från tredje till fjärde plats. Det är framförallt möjligheterna att expandera som småföretagare på Gotland ser svårigheter med.

– Det enskilt största tillväxthindret idag är att hitta rätt kompetens. Det är lite svårare när vi bor på en ö. Men vi tror också att vi behöver hjälp från Region Gotland när vi hittar personal från fastlandet; att hitta boenden och att andra frågor här löser sig, säger Nancy Yussuf, ordförande för Företagarna på Gotland.

Svårt att hitta och behålla personal

För Johnny Ruthström är planen på längre sikt att företaget ska ta fler jobb och expandera. Men då måste man hitta framförallt administrativ personal.

– Det är helt avgörande. Ska vi gå in i större projekt där vi är totalentreprenör så krävs det av oss att ha fler i ledande positioner. Det är där det är störst svårigheter att hitta och behålla personal, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gotland

Mer i ämnet