Foto: SVT

Gotländska näringslivet bekymrade över strömavbrotten

Uppdaterad
Publicerad

Efter att Gotland under sommaren drabbats av flera stora elavbrott vill nu representanter för öns näringsliv få till ett stormöte med Geab.

Något som väckt irritation och frågor är Geabs och Vattenfalls arbete vid kraftstationen i Ygne, skriver Hela Gotland. Företagarna vill få mer information om hur kraftbolagen tänker och varför arbetena genomförs just nu.

Kassabekymmer

Magnus Olsson, som är verksamhetsledare vid Visby centrum, säger bland annat till nyhetssajten att det är störst problem för dem som arbetar med matvaror, men att elavbrotten har skapat stora problem för alla företagare då de inte kan ta betalt eftersom kassorna inte fungerar vid strömavbrott.

Gotland

”Full förståelse”

– Jag har full förståelse för deras bekymmer. Det finns två datum där vi ska försöka få till ett möte. Men det är så att anledningen till strömavbrotten är att Vattenfall utför arbeten som är nödvändiga för att säkerställa elförsörjningen på sikt, säger Geabs vd, Jan Karlsson, till SVT Nyheter Öst.

Bara lokalt producerad el

Arbetena vid Ygne kommer hålla på fram till andra halvan av september. I nuläget förses ön med el från en kabel från fastlandet. Normalt är det två. Den 1 september kommer dessutom Gotland endast att ha el från själva ön, men den situationen ska bara vara över dagen.

– Då kommer vi verkligen vara på tårna, säger Jan Karlsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gotland

Mer i ämnet