Om förslaget går igenom kommer Simon Härenstam inte att kunna be folk att rösta på L: ”Det kommer inte att hända”, säger han i klippet. Foto: SVT

Gotlandsliberaler säger nej: Vill inte öppna för regering med SD-stöd

Uppdaterad
Publicerad

I helgen samlas Liberalernas partiråd för att fatta beslut om regeringsfrågan och en möjlig öppning till Sverigedemokraterna.

Men partiet är splittrat och flera distrikt går emot partistyrelsens linje, däribland Gotland.

Liberalernas partistyrelse har tagit fram ett förslag om att man vill ingå i en borgerlig regering efter valet 2022, även om en sådan regering måste samarbeta med Sverigedemokraterna.

Liberalernas partistyrelse är tydlig med att man inte kommer att acceptera att Sverigedemokraterna ingår i en regering. Däremot utesluter man inte andra samarbeten.

Gotland

På söndag ska de 65 ombuden i Liberalernas partiråd fatta beslut i frågan.

Men Liberalerna på Gotland vill inte att partiet sätter sig i en regering som är beroende av SD.

I klippet ovan hör du Simon Härenstam, ordförande för Liberalerna Gotland, motivera beslutet.

Utdrag ur partistyrelsens förslag

”Partistyrelsens uppfattning är att Liberalerna framåt inte ska avstå liberala sakpolitiska segrar enbart för att det kräver samtal med Sverigedemokraterna eller Vänsterpartiet”.

...

”För att en borgerlig regering ska kunna tillträda och styra landet kommer det att vara nödvändigt att samtala och söka samsyn i sakfrågor med riksdagens alla partier”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gotland

Mer i ämnet