Gotlandståget. Foto: SVT.

Gotlandståget blir Årets Arbetslivsmuseum

Uppdaterad
Publicerad

Museet fick sin början 1972 med ett museitåg och en samling förfallna stationsbyggnader. De senaste elva åren har järnvägen byggts ut med tre stationer och med ny räls som förbinder Dalhem och Roma.

Över sex kilometer spår har lagts, signaler har byggts, två broar har renoverats och järnvägsövergångar har anlagts. 47.000 spikar, 7.900 slipers och 4.400 bultar har förbrukats. Satsningen på museet har medfört nya arbetstillfällen och möjligheter för turistnäringen på Gotland. Därför har föreningen Gotlandståget, Jernvägsmuseet i Dalhem utsetts till årets arbetslivsmuseum 2016.

Mycket är nytt i museet, men ambitionen är att bevara så mycket som möjligt i originalskick. I en gammal hållplatskur har klotter från 50-talet bevarats. Vid Tule station och banvaktsstuga berättas om livet hos banvaktsfamiljen och på andra ställen berättas om järnvägarna på ön.

– Det är ett mycket omfattande projekt som Föreningen Gotlandståget genomfört under totalt elva år. Resultatet är fantastiskt på många sätt, bland annat har projektet medfört en injektion till besöksnäringen i länet, ökat samverkan och gett nya arbetstillfällen, säger Niklas Cserhalmi, Arbetets museum.

Bakom utmärkelsen Årets Arbetslivsmuseum står Arbetets museum i samverkan med Arbetslivsmuseernas Samar­betsråd, Statens försvarshistoriska museer, Statens maritima museer och Sveriges Järnvägsmuseum.

Priset består av 25.000 kr, en emaljskylt och äran. Prisutdelning sker hos Föreningen Gotlandståget under hösten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.