Foto: SVT

Graffitikonst dold bakom reklam

Ett företag har fått bygglov för att sätta upp en 34 meter lång reklamskylt över en graffitimålning i Norrköping. Graffitikännare menar att väggen ska skyddas och bevaras.

År 1991 målades verket ”Admire Nature” på en stenvägg i Norrköpings hamn av tre framstående graffitimålare från Stockholm. Det var den dåvarande fadstigetsägaren som bekostade målningen då han ville stoppa den olagliga graffitin på sin fastighet.

Bygglov för reklmaskylt

Nu har 24 år gått och väggen har hamnat i blåsväder. Ett företag har beviljats bygglov för att sätta upp en 34 meter lång reklamskylt över verket, som inte har något skyddsvärde.

– Personligen tycker jag att muralmlåningen ska synas. Det är synd att den är undanskymd, säger Kathleen Ginyard, som jobbar som kultursekreterare i Norrköpings kommun och projektleder graffitiverksamheten.

Norrköpingsbo har överklagat

En privatperson har nu överklagat att reklamskylten satts upp. Norrköpingsbon Gunnar Ljunggren säger till Norrköpings Tidningar att han som privatperson hoppas att målningen ska få finnas kvar och glädja de som bor i Norrköping.

Länsstyrelsen ska besluta

I och med överklagande har ärendet med graffitiväggen nu hamnat på Länsstyrelsens bord. De sköter tillsynen av kommunernas bygglov och graffitiväggen väntas dyka upp som ärende framöver.

– Länsstyrelsens beslut dröjer ju ett tag så det är svårt att säga vad som händer med graffitiväggen i framtiden. Vi i kommunen jobbar med att inventera offentlig konst och dit räknas den här väggen, säger Kathleen Ginyard. 

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer