Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Denise Martis familjegård ligger granne med Tofta skjutfält Foto: SVT/TTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Försvarsmakten överklagar bygglov – grannar stör sig

Uppdaterad
Publicerad

När Försvarsmakten nu återetablerar sig på Gotland så används Tofta skjutfält allt mer. Men sedan försvarets miljötillstånd för skjutfältet förnyades 2018 så har boende runtomkring börjat reagera. Och det är inte i första hand bullret man stör sig på. Det är Försvarsmaktens vana att överklaga bygglov som ges inom fältets påverkansområde.

Denise Martis har sin familjegård i närheten av Tofta skjutfält. Buller är hennes familj van vid.

– Man lever i det och är van vid det. Det kan gå dagar när jag inte märker att de skjuter trots att de uppenbarligen har gjort det, säger Denise Martis. Hennes pappa Anders Martis fyller i:

Anders Martis minns hur det brukade bullra mycket mer förr i tiden när artilleri och luftvärn övade. Foto: SVT

– När jag växte upp här då fanns ju A7 och LV2. Då gick kulorna över fastigheten här och kreverade nere på fältet. Då bullrade det rejält i förhållande till vad det gör nu, säger han.

Utövar väldigt mycket makt

I december 2018 fick försvarsmakten ett nytt miljötillstånd för delar av tofta skjutfält. Där utökades gränserna för bullerpåverkan. Försvarsmakten har sedan dess överklagat nio bygglov som Region Gotland gett inom området. Försvarsmakten vill inte riskera att behöva ta hänsyn till boende som påverkas av buller.

Ikväll håller försvarsmakten ett så kallat skjutfältsråd för att informera om verksamheten på skjutfältet. Denise Martis kommer att gå dit. Även om det inte är ett diskussionsmöte så hoppas hon ändå på att dialogen mellan Försvarsmakten och de boende ska bli bättre i framtiden.

– Vi har i regel en positiv inställning till att försvaret är här. Det handlar inte om skjutningarna i sig utan det handlar mer om vad Försvarsmakten lägger sig i. De utövar väldigt mycket makt och det känns inte tryggt för oss som bor här, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Försvaret på Gotland

Mer i ämnet