Foto: Patrik Widegren/SVT

ÖB om bullret från skjutfältet på Gotland

Uppdaterad
Publicerad

Under ett besök på Fortifikationsverket i Eskilstuna idag så kommenterade överbefälhavare Micael Bydén de överklaganden som kommit gällande försvarets nya miljötillstånd för Tofta skjutfält på Gotland.

Han säger att han har förståelse för de olika åsikter som finns.

– Vi behöver öva och vi gör det med både fordon som bullrar och vi skjtuer. Men vi tar den hänsyn som vi ska och måste ta och vi följer gällande regelverk. Vi gör inte det här för att ställa till det för närboende. Vi gör det för att kunna driva vår verksamhet, lösa vårt uppdrag och skapa den ökade militära förmåga som är nödvändig just nu, säger Micael Bydén.

Gotland

I december 2018 fick Försvarsmakten ett nytt miljötillstånd för Tofta skjutfält som innebär att man nu kan öva på hela fältet. Tillståndet har dock överklagats av närboende och av myndigheter såsom Region Gotland.

”Vill inte ställa till det”

En oro är de bullergränser som kommer att omgärda skjutfältet, något som inneburit att det kan bli svårare för intilliggande fastighetsägare att få bygglov. Försvarsmakten har också tidigare överklagat bygglov för fastigheter som ligger i närheten eftersom man menar att det kan leda till konflikter beträffande bullret.

– Vi har inte någon form av inställning att ställa till det för samhället i övrigt. Det är fullt förståeligt att det finns olika intressen. Vi har nu lagt in vad som är viktigt för oss och vi vet att det nu hanteras på det sätt som det ska och sedan får vi se vad utfallet blir, säger Micael Bydén.

Även Försvarsmakten har överklagat det givna miljötillståndet då man bland annat fick färre tillåtna skjutdagar än vad man velat ha.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gotland

Mer i ämnet