Syftet är att ta reda på hur känslig gråsälars hörsel är och hur djuren kan påverkas av exempelvis byggandet av stora vindkraftparker i Östersjön.
Resultaten kommer bland annat att användas för att begränsa bullerskador hos vilda sälar.
Specialträning
Oskar, som gråsälen från Kolmården heter, kommer att få sällskap av den spanska gråsälen Nino. Djuren kommer att specialtränas för att med sitt beteende visa när de hör testtoner med olika frekvenser.
Metoden har tidigare använts på många arter, men det är första gången på just gråsäl.
”Skriver historia!”
Forskarna vid Syddansk Universitets fältlaboratorium i Kerteminde ska även utvärdera om en metod som bland annat används vid undersökningar av små barns hörsel kan användas på säl. Där handlar det om att registrera hjärnans respons på ljud med hjälp av små elektroder som fästs på huvudet.
– Det är första gången hörseltest av det här slaget görs på gråsäl, så Oskar är med och skriver historia!, säger Sunna Edberg, djurvårdare på Kolmårdens djurpark.
Flerårigt projekt
Om metoden visar sig vara lyckad kommer man i framtiden att kunna testa hörseln på vilda sälar. Hela projektet beräknas pågå i cirka tre till fyra år.
Gråsälen Oskar föddes på Kolmården den 25 januari i år. Då hette han dock Siivert, men i samband med flytten fick han byta namn.