Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kan gratiskollektivtafik leda till fler resenärer? Den frågan kanske får sitt svar på Gotland framöver. Foto: SVT

Gratis kollektivtrafik diskuteras på Gotland

Uppdaterad
Publicerad

Frågan om avgiftsfri kollektivtrafik på Gotland väcks nu av politikerna. Detta som ett sätt att få fler att välja bussen.

– Vi måste göra något för att få folk att åka mer buss, säger Karl-Johan Boberg (C), ordförande för tekniska nämnden i Region Gotland.

Han hoppas att frågan kan bli ett ärende som man kan diskutera och besluta om i nämnden i vår. I sådana fall skulle det bli aktuellt med en försöksperiod uppger Karl-Johan Boberg till P4 Gotland

Det största oppositionspartiet, socialdemokraterna, avfärdar inte helt förslaget men Meit Fohlin, oppositionsråd, säger:

– Vi tycker det är viktigt att hitta vägar för att öka attraktiviteten för kollektivtrafiken. Pris kan vara en del, men om inte erbjudandet blir bättre kommer det inte räcka för att få fler att välja bort bilen. Här behövs en analys kring kostnader, intäkter och utveckling så vi samtidigt har resurser nog att utveckla med fler turer och anropsstyrd trafik.

Hör mer om förslaget på gratis buss i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gotland

Mer i ämnet