Förra sommaren syntes en tydlig minskning av fästingburen hjärnhinneinflammation. Vad beror det på? – hör mer vi videon. Foto: TT arkivbilder

Gratis TBE-vaccin för barn i Östergötland från våren 2022

Uppdaterad
Publicerad

Från våren 2022 kommer det bli gratis för unga i åldern 3-19 år att vaccinera sig mot TBE. För vuxna föreslås ett billigare subventionerat pris som införs 2023.

Det billigare priset för vuxna innebär att en vaccindos ska kosta lika mycket som ett besök inom sjukvården. Vilket innebär 200 kronor, för att ha skydd krävs tre doser.

Kostnaden för de båda insatserna beräknas till cirka 23 miljoner kronor per år och satsningen har initierats genom en motion från Vänsterpartiet. Beslut om finansieringen väntas regionstyrelsen i Östergötland fatta idag.

Skog och mark

Syftet med den avgiftsfria och den subventionerade vaccinationen är att de som regelbundet vistas i skog och mark och ofta blir fästingbitna ska få möjlighet att vaccineras. De som har störst behov ska prioriteras skriver regionen.

Många i Östergötland har vaccinerat sig privat och då kan kostnaden vara 400 kronor per dos för en vuxen och 360 kronor per dos för ett barn.

Detta är TBE

– TBE (Tick Borne Encephalitis) eller fästingburen hjärninflammation är en sjukdom som kan spridas mellan djur och människor via bett av fästingen.

– Många får inga symtom alls eller enbart milda symtom, men allvarlig TBE yttrar sig som en hjärninflammation med hög feber, svår huvudvärk, förvirring och emellanåt kramper och förlamningar.

– Vaccin mot TBE har god skyddseffekt. Vaccination brukar rekommenderas till permanent- och sommarboende i riskområden och till personer som vistas mycket i skog och mark i områden med hög smittrisk och som ofta blir fästingbitna.

– Fästingar brukar trivas i gräs- och buskvegetation, särskilt där det är fuktigt. Fästingar är aktiva under vår, sommar och höst.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så upptäcker du och tar bort fästningar

– Kontrollera huden och kläderna regelbundet för att upptäcka och ta bort eventuella fästingar.

– Då dessa åtgärder inte utesluter att fästingar kommit innanför kläderna rekommenderas att man efter vistelse i fästingområde inspekterar hela sin kropp.

– Hos barn sätter sig fästingarna ofta på huvudet, speciellt vid öronen och i hårfästet.

– Fästingen bör tas bort så snart som möjligt, helst med en finspetsig pincett eller en fästingborttagare.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.