Foto: Naina Helén Jåma / TT

TBE-vaccination blir billigare i Östergötland

Uppdaterad
Publicerad

Regionfullmäktige i Östergötland har beslutat att subventionera vaccination mot TBE. Det kommer bli gratis för barn och kosta sammanlagt 600 kronor för de tre sprutorna för vuxna.

Subventionen var ursprungligen en motion från Vänsterpartiet som fick gehör hos regionstyrelsen och fullmäktige. I bland annat Sörmland är det sedan tidigare gratis med TBE-vaccination för unga mellan 3 och 19 år.

Många i Östergötland har vaccinerat sig privat och då kan kostnaden vara 400 kronor per dos för en vuxen och 360 kronor per dos för ett barn.

– Erfarenheten från andra länder är att en hög grad av vaccinering mot TBE ger en mycket bra effekt och sjukdomen försvinner nästan helt. Detta är ju en stor besparing i mänskligt lidande och på sikt riktigt bra för hela samhället, säger Emil Broberg, gruppledare för Vänsterpartiet, i ett pressmeddelande.

Regionfullmäktige tog beslutet 10 februari och alla partier ställde sig bakom det. Ännu är inget datum bestämt för när beslutet träder i kraft.

– TBE (Tick Borne Encephalitis) eller fästingburen hjärninflammation är en sjukdom som kan spridas mellan djur och människor via bett av fästingen.

– Många får inga symtom alls eller enbart milda symtom, men allvarlig TBE yttrar sig som en hjärninflammation med hög feber, svår huvudvärk, förvirring och emellanåt kramper och förlamningar.

– Vaccin mot TBE har god skyddseffekt. Vaccination brukar rekommenderas till permanent- och sommarboende i riskområden och till personer som vistas mycket i skog och mark i områden med hög smittrisk och som ofta blir fästingbitna.

– Fästingar brukar trivas i gräs- och buskvegetation, särskilt där det är fuktigt. Fästingar är aktiva under vår, sommar och höst.

Källa: Folkhälsomyndigheten

– Kontrollera huden och kläderna regelbundet för att upptäcka och ta bort eventuella fästingar.

– Då dessa åtgärder inte utesluter att fästingar kommit innanför kläderna rekommenderas att man efter vistelse i fästingområde inspekterar hela sin kropp.

– Hos barn sätter sig fästingarna ofta på huvudet, speciellt vid öronen och i hårfästet.

– Fästingen bör tas bort så snart som möjligt, helst med en finspetsig pincett eller en fästingborttagare.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer