Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fästingar kan föra över TBE till människa. Foto: TT

Fästingarna vaknade tidigt – så kan fästingsäsongen bli

Uppdaterad
Publicerad

Nyligen vaknade fästingarna till liv i vårvärmen – ovanligt tidigt. Och trenden är att fästingsäsongen startar allt tidigare, på grund av ett varmare klimat.

Under fjolåret fanns farhågor att antalet tbe-fall skulle öka. Detta när fler än vanligt rörde på sig i naturen på grund av corona.

Men då slog varmt och torrt väder ut stora delar av beståndet och ökningen uteblev.

– Blir det varmt och torrt igen är det en stor risk för fästingarna – men bra för människorna då, säger professor Thomas Jaenson.

Hör honom berätta mer om hur fästingsäsongen 2021 kan bli i klippet ovan.

Fästingarna tillhör klassen spindeldjur. De omfattar 900 beskrivna arter inom tre familjer. De finns över hela världen, rikligast i tropikerna. I Sverige har hittills 20 arter påträffats.

De flesta fästingar genomgår tre stadier: larv, nymf och vuxen. Larver och nymfer behöver suga blod för att kunna utvecklas till nästa stadium. De vuxna honorna måste ha en blodmåltid för att kunna lägga ägg. Däremot behöver inte de vuxna hannarna blod.

Vid fästingbett kan sjukdomar överföras, exempelvis TBE, borrelia och fästingfeber. TBE är en virussjukdom som kan orsaka en inflammation i hjärnan och på hjärnhinnorna. I varmare länder kan fästingarna överföra fläcktyfus.

Källa: 1177.se och NE

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Klimatkrisen

Mer i ämnet