Arkivbild. Foto: TT

Byggmaskiner för miljoner stulna

Publicerad

Polisen i Östergötland utreder just nu en bedrägerihärva där maskiner för mångmiljonbelopp stals och senare hittades i bland annat Borås-trakten.

Det hela började i augusti då ett byggföretag i Motala hyrde ut en byggnadsställning. Den 9 september anmälde företaget byggnadsställningen stulen efter att ha upptäckt att den inte befann sig på den plats i Motala där hyraren uppgett att den skulle finnas. Den 12 september anmäler samma företag att ännu en stöld skett då två grävmaskiner och en hjullastare försvunnit efter att ha hyrts ut.

– De såg på maskinernas GPS att de först befann sig i Karlstadstrakten och sedan färdades ned mot Kinna-trakten utanför Borås, säger Mikael Månsson, förundersökningsledare på bedrägeriavdelningen hos Polisen i Östergötland.

Flera tillslag

Vid ett tillslag utanför Borås hittade östgötapolisen de två grävmaskinerna som där användes för att gräva fibernät.

– De hade försökt att skrapa bort de märken och identifiering som finns, men vi kunde se att vi hittat rätt maskiner, säger Mikael Månsson.

Senare gjordes även ett tillslag i Karlstad på den plats där GPS indikerat att grävmaskinerna tidigare befunnit sig.

– Vi hittade inte hjullastaren, men en skopa som tros tillhöra den.

Fallen kopplas ihop

Polisen i Östergötland arbetar utifrån teorin att de två stölderna hör ihop.

– Eftersom samma namn har uppgetts vid båda uthyrningstillfällena och samma företag har uppgetts för fakturering tror vi att det finns en koppling, säger Mikael Månsson.

Förhoppningen är att upptäcka ytterligare kopplingar i form av till exempel IP-adresser och mail.

– Vi får se vilka gemensamma nämnare vi kan hitta.

Värda flera miljoner

Stölderna rubricerades först som olovligt förfogande, men ändrades till grovt bedrägeri eftersom det rör sig om så pass stora summor. Byggnadsställningen är värderad till mellan 1-2 miljoner kronor och grävmaskinerna, som är av en mindre variant, samt hjullastaren ska även de vara värderade till höga summor enligt polisen.

– Jag kan inte säga exakt, men jag räknar kallt med att det rör sig om en miljonsumma, det brukar det göra i sådana här fall, säger Mikael Månsson.

Kommer att delge misstanke

De personer som arbetade med maskinerna har förhörts, men ingen av dem är i nuläget misstänkt. I dagsläget finns det inte heller någon huvudmisstänkt för brotten, men Mikael Månsson menar att de kommer att delge någon eller några personer misstanke om brott inom en snar framtid.

– I nuläget vet vi inte när det kommer att ske eller under vilka rubriceringar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.