Foto: Saab

Gripenaffär med Bulgarien ifrågasätts

Publicerad

Misstankar om att allt inte gått rätt till kan bromsa Saabs försök att sälja Jas 39 Gripen-plan till Bulgarien. En parlamentarisk kommission vill att hela upphandlingen görs om, erfar Svenska Dagbladet.

I slutet av juni meddelade Bulgariens premiärminister Boiko Borisov, efter ett möte med Sveriges statsminister Stefan Löfven, att förhandlingar mellan Sverige och Bulgarien om köp av åtta Gripen-plan skulle inledas inom kort. Saab konkurrerar med Portugal, som erbjuder begagnade F16-plan, och Italien som har begagnade Eurofighter Typhoon-plan.

Förhandlingarna har ännu inte kommit igång och nu har kommissionen funnit att bedrägerier kan ha förekommit i utvärderingarna och att beslut kan ha påskyndats, enligt tidningens källor.

Landets tidigare försvarsminister Velizar Sjalamanov är öppet kritisk och anklagar landets president Ruman Radev, tidigare flygvapenchef, för att ha skadat processen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.