Grönt vatten rinner ut i Motala ström

Uppdaterad
Publicerad

Det rinner just nu grönt vatten ur ett rör i Strömmen i Norrköping. Enligt Eon är det fjärrvärmevatten som rinner ut i vattnet i höjd med gamla fängelset på Dragsgatan i Norrköping.

Eon meddelar att vattnet är ofarligt och att arbete med att åtgärda felet nu pågår.

– Vi har bekymmer med en läcka i fjärrvärmenätet vid idrottsparken, säger Björn Persson, Eon Norrköping, till SVT Nyheter Öst.

Kommer ner i dagvattenbrunnar

Vattnet i fjärrvärmenätet är grönfärgat och i samband med läckan har det nu kommit ner i dagvattennätet i området. Dagvattnet härifrån rinner av i höjd med gamla fängelset i Strömmen.

– Vi använder färgämnet pyramin, samma färg som i godiset sega gröna grodor, och det är helt ofarligt, berättar Björn Persson.

Vattnet är grönt för att lätt hitta läckor i fjärrvärmesystemet. Och läckan vid idrottsparken har varit ett bekymmer för Eon under en period.

– Det är tredje gången som vi försöker laga läckan utan framgång och frågan är om vi inte måste byta ut en längre del av ledningen framöver, säger Björn Persson.

Gamla ledningar orsaken

Norrköpings fjärrvärmenät är cirka 45 mil långt och har på vissa ställen ledningar kvar från 50-talet. Små läckage är man van med på Eon men läckan vid idrottsparken är något större än vanligt.

– Men vi har inte märkt av någon tryckförändring i fjärrvärmenätet och läckan äventyrar inte värmeförsörjningen till våra kunder, fortsätter Björn Persson.

Strömmen har varit grön förut

I november 2014 färgades vattnet grönt i Motala ström vid Åbackarna. Då var det Norrköpings vatten och avfall som kontrollerade stuprören i Torsgränd genom att grönfärga vattnet. Inte heller då var färgen farlig.

– Det handlar om en livsmedelsklassad färg, fluoresceinnatrium, som är helt ofarlig, berättade Veronica Cederlund, chef för hälsoskydd vid Norrköpings kommun, för SVT Nyheter Öst 11/11 2014.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.