På söndagskvällen anordnas den Långa Grötlunken, en tradition med 1800-talsanor. Foto: Intresseföreningen Medevi Brunn

Grötlunken i Medevi – tradition med anor

Uppdaterad
Publicerad

I dag arrangeras den Långa Grötlunken på Medevi Brunn. Förmodligen Sveriges äldsta gemensamma kvällspromenad, menar intresseföreningen.

På 1870-talet fanns det som daglig programpunkt under brunnssäsongen på Medevi brunn – att gå Grötlunken.

– Vi vet dock att det har lunkats efter kvällsgröten långt innan dess. Vi brukar säga att dagens grötlunk är årsbarn med brunnsorkesterns smått unika mässingsinstrument, det vill säga från 1800-talets andra hälft, säger Katharina Antonsson, ordförande för Intresseföreningen Medevi Brunn.

En gång årligen

Nu anordnas en extra lång grötlunk en gång årligen. Den genomförs tillsammans med Medevi Brunnsorkester och är en drygt två kilometer lång gemensam promenad runt brunnsorten.

– Det är lite som Povel Ramel och Brita Borg beskriver brunnslivet i melodin ”Sorglösa brunn” och som i den allra senaste säsongen av SVT:s Historieätarna. Man åt gröt med katrinplommon samt, beroende på samhällsklass, inte ett helt oansenliga brännvinsbord, dåtidens smörgåsbord, innan lunken. Så den var behövlig för matsmältningen, säger Katharina Antonsson.

Inleds med marschkonsert

Som traditionen bjuder inleds Grötlunken med en marschkonsert av brunnsorkestern från socitetshusets veranda. Deltagarna lunkar sen bakom den för kvällen utvalde standarbäraren och dennes två tofslärkor/-mesar och brunnsorkestern som går i täten.

Att bära standaret från slutet av 1800-talet är ett hedersuppdrag. Är det flickor som håller i tofsarna kallas de för tofslärkor, medan är det pojkar så kallas de för tofsmesar, enligt traditionen. Foto: Intresseföreningen Medevi Brunn

Grötlunken avslutas med att brunnsorkestern spelar ett kort stycke med ryggarna vända mot Stora matsalen varefter alla grötlunksdeltagare tillönskar varandra ”god natt”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.