I klippet berättar Thomas Agnevik om åldringsbrotten i Skänninge och ger tips på hur man kan skydda sig. Foto: Axel Brantemo, SVT / TT.

Flera åldringsbrott i länet: ”Släpp aldrig in okända i din bostad”

Publicerad

Bedragare tar sig in hos äldre med täckmanteln att de ska byta brandvarnare – men istället länsar gärningsmännen de äldres bankkonton. Det har nu inträffat två fall på kort tid i länet och polisen väljer att gå ut med en varning.

Enligt polisen handlar det om två åldringsbrott med liknande tillvägagångssätt i Skänninge, Mjölby kommun.

En person har ringt till målsägaren och sagt att brandvarnaren ska bytas i lägenheten. Efter det kommer det in två yngre kvinnor i lägenheten och byter brandvarnaren – men sedan tar bedragarna fram en kontokortsdosa där den äldre uppmanas slå in sin kod som betalning för bytet. Kontona töms sedan på pengar.

Skänninge

Gått ut med signalement

Polisen har gått ut med ett signalement på kvinnorna på sin hemsida och uppmanar personer som gjort iakttagelser att höra sig till dem.

I klippet berättar polisens presstalesman Thomas Agnevik mer om bedrägerierna och vad man kan göra för att skydda sig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skänninge

Mer i ämnet