Johan Molinder, anstaltschef Foto: SVT/Axel Brantemo

Intagna behandlas för hepatit direkt på anstalten

Uppdaterad
Publicerad

Sedan april har 40 hepatit C-patienter på anstalten i Skänninge behandlats av läkare och sjuksköterskor från Region Östergötlands infektionsklinik. Istället för att transportera de intagna till Universitetssjukhuset i Linköping genomförs behandlingarna på anstalten.

Tidigare har ungefär en intagen i veckan transporterats till sjukhuset för behandling, vilket inneburit både arbete med transport och beslut.

”Transport i sig är en säkerhetsrisk”

– Det här är kostnadseffektivt och dessutom fördelaktigt ur säkerhetssynpunkt, då man undviker att lämna anstalten med den intagna. Transporten i sig är en säkerhetsrisk, säger Johan Molinder, anstaltschef Skänninge.

Skänninge

Kommer ni att fortsätta med det här?

– Ja vi utvärderar kontinuerligt vår samverkan med andra myndigheter och vårdgivare och detta ser vi som en positiv utveckling, säger Johan Molinder.

40 patienter har behandlats på anstalten

40 patienter har nu behandlats framgångsrikt och lika många transporter har sparats in. Vården har varit av högre kvalitet, eftersom de intagna inte behövts transporterats med fängsel utan istället i enrum fått prata med läkare och sjuksköterska.

Fakta

Hepatit C, som ibland kallas gulsot, orsakas av ett virus som sprids via blod och som bara finns hos människor. Smittämnet är globalt sett mycket utbrett och vanligt, men förekomsten i Sverige är förhållandevis låg.

Sjukdomen har hos oss en stark koppling till intravenöst narkotikamissbruk.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skänninge

Mer i ämnet