Foto: SVT

Grundvattnet börjar gå ner igen

Uppdaterad
Publicerad

Nu börjar grundvattnet återigen sjunka i södra Sverige. Nivåerna i små vattenmagasin har i slutet på maj sjunkit snabbare än vad som är vanligt för årstiden, enligt SGUs senaste mätning.

Mellan 10 och 40 centimeter har nivåerna gått ner mellan mätningarna i april och maj i södra Sverige. I vårt området är det främst på Gotland som nivåerna gått ner mest, där har de gått från normala till under de normala på en månad. Förra året hade Gotland bevattningsförbud mellan 15 april och 1 oktober på grund av torka.

Även lägre nivåer i Östergötland

Men även i vissa områden i Östergötland har nivåerna i de stora vattenmagasinen sjunkit den senaste månaden, enligt SGU Sveriges geologiska undersöknings senaste kartor.

De små vattenmagasinen påverkar främst de som har egen brunn och i de stora magasinen ingår ofta i den kommunala vattenförsörjningen. Men enligt SGU är grundvattennivåerna generellt sett ändå tillfredsställande i hela landet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.