Darko Mamkovic (SD) gruppledare och Benny Sellborn (SD) vice ordförande för partiet i Norrköping. Hör den sistnämnde i videon. Foto: SVT

Gruppledaren och tre andra uteslutna ur SD i Norrköping

Uppdaterad
Publicerad

Darko Mamkovic, Matthias Olofsson, Nina Olofsson, tidigare Drakfors, och Issa Issa utesluts ur Sverigedemokraterna. Det rapporterade tidningen Folkbladet först om.

– Det är ett avbräck, säger SD Norrköpings vice ordförande Benny Sellborn, till SVT Nyheter Öst.

Expressen publicerade i september en film samt uppgifter om att den tidigare gruppledaren Darko Mamkovic tagit droger. Han har sedan dess varit sjukskriven. Om det är orsaken till uteslutningen kan inte Sellborn svara på idag. Inte heller skälen bakom de tre andra uteslutningarna.

Hör Benny Sellborn (SD) i videon ovan.

Norrköping

– Det är medlemsutskottet som väckt ärendet på egen hand. De har föreslagit partistyrelsen att samtliga ska uteslutas. Det slutgiltiga beslutet tas alltid av partistyrelsen, säger Benny Sellborn (SD).

Matthias Olofsson har ingen kommentar till varför han har blivit utesluten. Nina Olofsson och Darko Mamkovic har inte gått att nå. Issa Issa säger däremot att han är glad att han blivit utesluten ur partiet och riktar skarp kritik mot SD. Han är sedan idag medlem i Alternativ för Sverige.

Framtiden

Val av ny gruppledare ska vara klart åtminstone under november, enligt Sellborn.

– Sedan måste vi välja in nya på de platser de uteslutna haft. Jag förutsätter att de lämnar sina poster. Platserna i fullmäktige, kommunstyrelsen och nämnder måste de avsäga sig själva.

Vice ordföranden har i nuläget inte hunnit fråga dem än.

– Jag ska kontakta dem och be dem lämna sina uppdrag.

På frågan om han själv kommer bli ny ordförande i Norrköping svarar Sellborn att det är något han får ta ställning till senare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrköping

Mer i ämnet