Kungen och Silvia firar 50 år på tronen. I höst ger de sig ut på en stor jubileumsturné i Sveriges samtliga län – och den 25 maj är det Linköpings tur. Foto: Pontus Lundahl / TT

Allt du behöver veta om kungaparets jubileumsbesök i Linköping

Uppdaterad
Publicerad

Den 25 maj är det dags för kungaparets jubileumsbesök i Linköping. Anledningen till besöket är att uppmärksamma kungens 50 år på tronen och att det har gått 500 år sedan Gustav Vasa valdes till kung.

Besöket äger rum i centrala Linköping mellan klockan 10.00 och 15.00 under torsdagen.

Men vad händer i Linköping under kungens och drottningens besök? När anländer kungen, var går kortegen och när börjar programmet på slottet? Läs allt i vår guide!

Bra tider att känna till jubileumsbesöket:

09:57 Ankomst

Kungaparets besök i Linköping

Kungaparet ankommer med tåg till Linköpings centralstation. Där landshövding Carl Fredrik Graf och länsråd Ann Holmlid tar emot.

10:15 Kortege

Kungaparet åker kortege med häst och vagn i Linköping. Kortegen startar vid Scandic City och går längs Storgatan upp till Borggården. Publik är välkommen att stå utmed trottoarerna längs Storgatan.

10:25 Slottet

Kungaparet anländer till Linköpings slott.

10:40 Publikt firande

Tal av kungen och landshövdingen samt visning av robotarna Spot och Elsa från Linköpings universitet. Musikprogram med Hemvärnets musikkår, Folkungaskolans musikklasser, Joyvoice & Hanna Rydman Körensembler samt av lokala popartisten Agnes Matsdotter.

11:30 Trädplantering

Kungaparet planterar en parklind i Slottsträdgården. Tal om trädplanteringens historiska koppling och musik av Linköpings studentsångare.

12:00 Slottsträdgården

Slottsträdgården är öppen för allmänheten fram till klockan 15. Fotoutställning om kungens tid på tronen. Barn kan håva i dammen.

13:30 Visning helikopter

En helikopter landar i Kungsträdgården. Flottiljchef Mats Antonson från Helikopterflottiljen berättar om verksamheten och helikoptern för kungaparet.

13:40 Historievandring

Kungaparet promenerar utomhus i slottsträdgården och möter längs vägen guider i tidstypiska kläder.

14:25 Gripen-plan

Gripen-plan flyger över slottet i Linköping.

14:40 Avfärd

Kungaparet lämnar Linköping och besöket avslutas

-------------------------------------------------------

Polisen meddelar att man i samband med besöket kommer ha hög närvaro i Linköping. Polisrytteriet och drönare finns tillgängliga. 

Då kungaparet förflyttar sig kommer vägar att stängas av kortvarigt vilket påverkar biltrafiken och kollektivtrafiken i centrala Linköping.

– Vår uppgift är att se till att evenemanget sker på ett tryggt och säkert sätt och för att lyckas med det har vi en hög närvaro av poliser under hela evenemanget, säger lokalpolisområdeschefen Ann-Christine Rehnström.

Den 12 maj besökte kungaparet Örebro – se hur det såg ut i klippet nedan:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här anländer kungen och drottningen till Örebros centralstation.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kungaparets besök i Linköping

Mer i ämnet