Foto: Tina Enström/SVT

Gula husets ägare: ”En missuppfattning”

Uppdaterad
Publicerad

Nu dementerar en av ägarna till det rikskända gula huset i Skänninge kommunens uppgifter om att det ska målas om.

Nadezda och Bernth Uhno äger huset ihop. Nadezda säger i dag till Corren.se att det är en missuppfattning att någon av dem gått med på att måla om huset.

– Niclas Roos på kommunen har mejlat mig och sagt att jag måste dra tillbaka överklagandet, säger Nadezda Uhno till tidningen.

Hon förnekar att hon skulle ha gått med på det och säger att paret väntar på beslutet om husets färgsättning från länsstyrelsen.

Väntar på länsstyrelsens beslut

Bernth Uhno bekräftar det som hänt när SVT Nyheter Öst knackar på hemma hos honom. Men han vill inte ställa upp och prata framför en tv-kamera.

– Om länsstyrelsen avslår överklagandet kan det bli aktuellt att måla om huset, säger Bernth.

Färgprovet på den ”villagula” färg som lämnades in till bygglovsavdelningen på Mjölby kommun var bara för att de skulle veta vilken färg som gäller om huset ska målas om, förklarar han.

”Huset har blivit en turistmagnet”

SVT Nyheter Östs nyhet om bildkonstnären Bernth Uhnos gula hus blev en angelägenhet för hela Sverige och satte Skänninge på kartan.

– Huset har blivit en turistmagnet. Under sommaren har det stannat bussar fyllda med människor som klivit ur för att fotografera, säger Bernth Uhno.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Det gula huset

Mer i ämnet