Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Jonathan Engberg/SVT

LRF om prognosen för östgötska spannmålsbönder: ”Ser otroligt bra ut”

Uppdaterad
Publicerad

2022 ser ut att bli ett bra år för östgötska spannmålsbönder. Priserna på spannmål har ökat sedan hösten och fortsätter nu stiga med anledning av kriget i Ukraina.

– För 2022 ser det otroligt bra ut. Beräkningar har visat att en normalskörd ger dubbel lönsamhet i år, säger Jeanette Blackert, ordförande i LRF Östergötland.

Det är framförallt raps som många östgötska bönder har valt att satsa på och i år har det såtts cirka 25 procent mer raps än vanligt. Detta till följd av kriget mellan Ryssland och Ukraina som båda är stora exportörer av just raps.

Kan öka ännu mer

Trots de höga priserna så avvaktar många lantbrukare med att sälja av sin skörd. Jeanette Blackert tror det finns flera anledningar bakom böndernas försiktighet. En anledning kan vara oroligheterna på marknaden till följd av kriget, en annan kan vara att bönderna vill vänta och se om priserna kommer höjas ytterligare.

– Det är väl två orsaker bakom det. Dels att man är väldigt osäker på hur skörden kommer bli. Man är rädd för att det ska bli ett nytt 2018 då det inte blev någon nederbörd. Och dels finns det de som tror att priserna kommer fortsätta gå upp och då vill man inte säkra skörden till det priset som är nu.

Hör mer i videoklippet ovan om vad Jeanette Blackert tror om prisutvecklingen i höst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.