Foto: Fredrik Sandberg/TT och Tobias Holmqvist/SVT

Hållbarhet – målet för Sveriges första havsplan

Uppdaterad
Publicerad

Havs- och vattenmyndigheten, länsstyrelser samt Boverket presenterade under tisdagen ett förslag till havsplan för Östersjön på ett samråd i Linköping.

– En havsplan ska beskriva hur vi ska använda vårt hav för att ta till vara de möjligheter som finns, för att samhället ska utvecklas på ett bra och hållbart sätt, säger Thomas Johansson, enhetschef för havsplanering på Havs- och vattenmyndigheten.

”Skiljer oss från omgivande länder”

– Det är första gången som Sverige har en havsplan under samråd vilket skiljer oss från omgivande länder som kommit längre när det gäller havsplanering, säger Lina Gregersdotter, samordnare för havsplanearbetet på Östergötlands länsstyrelse, i ett pressmeddelande.

Målet med planen är en hållbar användning av haven både nu och i framtiden. Kustkommuner från Skåne till Stockholm var inbjudna till detta möte. I Östergötland har Valdemarsvik det största havsområdet inom sina kommungränser. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.