Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Halo syntes på Linköpings himmel Foto: Fredrik Ahl/SVT

Halo syntes på Linköpings himmel

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagsmorgonen syntes ett halofenomen på himlen över Linköping. Halon bildas när solljus eller månljus lyser genom små, små iskristaller.

SVT Nyheter Östs medarbetare Fredrik Ahl var alert och förevigade fenomenet som syntes över centrala Linköping. Halon ska även ha synts över andra delar av Östergötland.

Se videon ovan.

Halo är ganska vanligt, men det är inte alltid fenomenet syns så tydligt. För att en halo skall bildas måste iskristallerna ha rena geometriska former. Detta för att ljuset skall spridas och reflekteras i samma riktning. Är kristallerna ojämna ger de en oregelbunden spridning och vi får ett jämnt dis istället för en halo, enligt SVT:s väderredaktion.

Eftersom fjädermoln och slöjmoln ofta (men inte alltid) innebär att ett frontsystem och nederbördsområde är på väg kan halon vara ett tecken på förändring i vädret. Ofta (eller i alla fall ibland) kan man därför räkna med nederbörd inom det närmaste dygnet.

I videon nedan förklarar SVT:s meteorolog Deana Bajic hur halon uppstår:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s meteorolog Deana Bajic berättar om väderfenomenet halo

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Linköping

Mer i ämnet