– Jag tycker vi ska göra allt vi kan för att få behålla kronärtsblåvingen, säger Tommy Karlsson. Foto: Lena Liljeborg/SVT, Tommy Karlsson

Han försökte rädda fjärilen – nu är den borta

Uppdaterad
Publicerad

Förlusten av dagfjärilar är något Tommy Karlsson sett komma successivt under flera år. Men han vägrar ändå ge upp hoppet om den försvunna kronärtsblåvingen och dess olycksbröder.

För 15 år sedan började Tommy Karlsson leta efter den sällsynta fjärilen, som nyanställd biolog på Länsstyrelsen i Östergötland. Kronärtsblåvingen visade sig då ha försvunnit på flera äldre lokaler, men istället fann han flera nya förekomster som tidigare varit okända.

Men på senare år har han håvat noll i sin inventering åt Naturvårdsverket. Deras nya rapport visar att den troligen dött ut helt och hållet i Sverige.

– Det ser väldigt mörkt ut men jag vill ändå tro och hoppas att den finns kvar på någon plats som vi inte känner till.

Ett sista halmstrå

Genom att föda upp fjärilen i fångenskap och kanske även hitta samma variant av fjärilen i Baltikum, hoppas Tommy på att Sverige ändå ska få behålla kornärtsblåvinge.

– Jag tycker vi ska göra allt vi kan. Etiskt sett har vi inte rätt att utrota andra arter och det är alltid dumt att stå utan en viss art i framtiden.

Många ängs- och betesmarker har försvunnit, helt enkelt de miljöer som fjärilarna lever i och vill ha.

Det som måste till menar han är att förstås behålla ängs- och betesmarker. Men också att jobba med andra miljöer som de här arterna finns i nu;vägkanter, kraftledningsgator, täkter och bryn – de halvöppna och öppna blomrika miljöerna som de här arterna behöver.

Se Tommy leta efter den förlorade fjärilen i videon ovan.

Ytterligare två fjärilsarter i Naturvårdsverkets åtgärdsprogram

Dårgräsfjärilen finns den nu enbart kvar i Östergötland och på Gotland, efter att ha dött ut i Skåne för något decennium sedan. Efter riktade insatser för dess bevarande ses nu tecken på en viss stabilisering.

Tvärtom är det för svartfläckig blåvinge. På grund av brist på resurser, då arten inte minst på Gotland länge bedömdes vara stabil, visar sig under senare år tydligt försvagas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.