”Han stod där i sin flytväst och vinkade”

Uppdaterad
Publicerad

Ensamseglaren fick vistas ensam i två dygn i kylan innan han räddades. Räddningsskeppare Jim Karlsson berättar om insatsen.

Efter att i två dygn ha sökt efter den saknade ensamseglaren längs hela  kusten från Oxelösund ner till mot Blekinge  väcktes hoppet av ett nytt tips som kom in under fredagen.

– Vi hade fått en indikation på att mannen skulle befinna sig vid Harstena. Tillsammans med Sjöräddningscentralen i Göteborg satsade vi nu allt på det området, säger Jim Karlsson, räddningsskeppare i Sjöräddningssällskapet.

Ganska snart hittades vrakdelar som antogs härleda till båten.

– Man befarar ju det värsta, man tänker ju att han förlist, säger Jim Karlsson.

Söderslagen båt

Först framåt eftermiddagen på fredagen kunde mannen hittas på Stora Lundskär. Mannen är rysk medborgare och pratar endast ryska.

– Han stod där i sin flytväst och vinkade, men vi behövde tolk på sjukhuset för att förstå vad han sa.

Sjöfartsverkets räddningshelikopter hittar mannen på Stora Lundskär. Foto: Kustbevakningen

Ett par hundra meter bort hittades mannens båt sönderslagen mot ett skär.

– Det har blåst hård sjö och vind när han drivit in och masten var knäckt.  Jag tror att han var väldigt lättad, det var tur att vi hittade honom innan det blev mörkt, säger Jim Karlsson.

Läs mer: Ensamseglare hittad på ö vid Harstena efter haveri

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.