Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Här i Östergötland är det lämpligt att bryta uran. I videon ser du John Weinerhall (M) om varför. Foto: Lena Liljeborg/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Han vill att uran ska brytas i Östergötland

Uppdaterad
Publicerad

I en motion till riksdagen förslår riksdagsledamot John Weinerhall (M) att uran återigen ska finnas med i minerallagen som ett tillåtet mineral att bryta i Sverige. Motionen ifrågasätter inte kommunernas vetorätt.

– Här i Östergötland är det lämpligt att bryta uran, där vi vet att vi har ganska stora fyndigheter, säger Östergötlands riksdagsledamot John Weinerhall (M).

2018 förbjöd den dåvarande regeringen utvinning av uran i Sverige. Genom en ändring i miljöbalken och minerallagen går det inte längre att få tillstånd tör att starta en urangruva eller utvinna uran ur gruvavfall.

Anledningen var att det på senare år förekommit en omfattande prospektering efter uran och kommuner med betydande uranfyndigheter efterfrågade en lagstiftning för att förhindra uranbrytning.

”Svenskt uran är eftertraktat”

2019 motionerade John Weinerhall (M) om en förändring av minerallagen. Den gången gick den inte igenom i riksdagen. Nu återkommer de med samma motion.

– Jag hoppas och tror att det finns ett stort intresse. Och det är viktigt att vi ställer hårda miljökrav och det gör vi bäst om vi bryter den här hemma i Sverige.

Partierna M, SD, KD och L har sagt att de är beredda att se över minerallagen för att på nytt tillåta uranbrytning i Sverige.

Här finns det uranhaltig alunskiffer i Östergötland. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.